Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday 20 June 2014

Mini pite s ribizlima i trešnjama punjene kremom / Mini red currant&cherry custard pies


Dok još imamo ovog divnog voća, a ako ga ne stignete pojesti svježeg - pripremite slasne i zavodljive pitice. Mini košarice koje će vas uvijek nagovoriti na još barem jedan komad ;)



Prhko tijesto nemojte previše mijesiti, a glatko brašno možete zamijeniti i oštrim (bit će prhkije). U nadjev možete dodati i žlicu ruma, likera, a i iskoristiti neko drugo bobičasto voće. Poslužite uz fini sladoled od vanilije, tučeno vrhnje koje možete aromatizirati lavandom, kamilicom, sokom od bazge, matičnjakom ili mentom ili samo uživajte u osvježavajućoj jednostavnosti.


Sastojci

Tijesto

200 g glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
1-2 žlice kiselg vrhnja (ako je tijesto presuho)

Prosijte brašno i sol. Maslac razmrvite u brašnu, dodajte jaje i zamijesite tijesto. Ako je presuho, dodajte malo vrhnja ili 1-2 žlice mlijeka. Zamotajte u vrećicu i ostavite pola sata u frižideru. Kad se tijesto ohladi, razvaljajte ga, režite krugove i smjestite u namašćene kalupe za mini pite ili kalup za muffine.



Nadjev

4 jaja
280 g šećera
100 g maslaca - otopljen
6 žlica oštrog brašna
1 žličica ekstrakta od vanilije
voće: ribizli, trešnje, višnje, borovnice, kupine, maline (po želji)
po želji: voće možete aromatizirati anisom, kardamomom, limunovom koricom...

Voće stavite u košarice tijesta, napunite skoro do vrha, ali neka ostane malo prostora. 
Jaja, šećer, maslac, brašno i ekstrakt vanilije izmiješajte pjenjačom. Izlijte kremu u svaku košaricu, tako da prelijete voće i napunite košaricu do vrha.

Pecite na 180°C, otprilike 25 minuta. Poslužite toplo ili hladno, sa sladoledom, tučenim vrhnjem ili svježim voćem.




***

Ingredients

Shortcrust pastry

200 g cake four
100 g butter
a pinch of salt
1 egg
2 tablespoons creme fraiche (if the pastry is too dry)

Sieve the flour and salt. Rub the butter into the flour, add the egg and make a pastry. If it`s too dry, add some creme fraiche or 1-2 tablespoons milk. Seal in palstic wrap and refigerate for 30 minutes.
Roll out the pastry, cut into circles and press into mini pie molds, or muffin tins.

Filling

4 eggs
280 g sugar
100 g butter - melted
6 tablespoons all purpose four
1 teaspoon vanilla extract
fruit: red currants, cherries, sour cherries, blueberries....
optional: ground anise or chardamom seeds, lemon zest

Fill the pastry cups with fruit (leave a little bit of space at the top). Whisk eggs, sugar, butter, flour and vanilla extract and pour over the fruit in each cup. Bake for 25 minutes on 180°C.
Serve with ice cream, whipped cream or fresh fruit. 

4 comments: